Sådan skifter du til barfodssko som voksen

Når du vil skifte til barfodssko efter at have gået et helt liv i konventionelle sko, kræver det en tilvænningsperiode på mindst 3 måneder hvor du øver dig og træner foden. 

Er du allerede blevet overbevist om, at den eneste rigtige vej for dig er barfodssko, vil du nok bare gerne i gang. Desværre kan det give bagslag, hvis du fra den ene dag til den anden skifter dine konventionelle sko ud med barfodssko. Det kræver tilvænning for dine fødder og for din krop, og det er noget du skal sætte lidt tid af til.

Overgangsperioden skal tage mindst 3 måneder, og gerne længere, alt afhængigt af hvor mange øvelser du laver, og hvordan dine fødder har det.

Hvorfor skal jeg have en tilvænningsperiode for at begynde med barfodssko?

Ligesom når folk begynder at løbe, kræver det noget tid for kroppen at vænne sig til at bevæge sig på en ny måde. Musklerne bliver hurtigt styrket og tilpasser sig, men knoglerne, senerne og ledene tager længere tid. Hvis du forcerer overgangen risikerer du at overbelaste specielt dine led og sener, og det kan give svære smerter.

Udfordringen er, at du sjældent kan mærke, at du er ved at overbelaste dine fødder – ikke før det er for sent. Og så må du holde pause og starte forfra. Derfor kan du lige så godt gøre det ordentligt fra start.

Kan børn skifte til barfodssko uden en tilvænningsperiode?

Ja. Børn op til 8-10 år kan uden problemer skifte til barfodssko fra den ene dag til den anden. Lidt ældre børn kan have brug for en overgangsperiode.

En guide til at starte med barfodssko som voksen

Først skal du købe dig et par gode barfodssko, der passer til din fod. Se evt. vores guide her.

Har du allerede et par sko, skal du bare i gang

1. Start med at gå i skoene 1-1½ time om dagen, så dine fødder langsomt kan vænne sig til de nye bevægelser.

2. Prøv om du kan være opmærksom på måden, du går på. Du skal ikke lande på det allerbagerste af hælen, men nærmere på midten. Det kan godt være svært, for du forsøger at ændre på din naturlige gang, som du har haft i mange år. Men prøv at gå nogle ture, hvor du virkelig fokuserer på måden dine fødder rammer underlaget på. Det kan endda virke overraskende terapeutisk.

3. Når du synes, du har styr på det, kan du øge tidsintervallet til to og tre timer hver dag.

4. Imens du øver dig i at gå i dine nye barfodssko, er det en rigtig god idé at lave nogle øvelser for fødderne. Både for at styrke dem, men også for at aktivere dem på en ny måde og gøre dem mere fleksible. Se længere nede på siden hvilke øvelser, du med fordel kan lave

5. Når du gradvist har øget timerne med barfodssko, og du er nået til at have dem på en hel dag, så skal du skifte mellem barfodssko og dine konventionelle sko hver anden dag. Også selvom dine barfodssko føles fine. Du gør dig selv en bjørnetjeneste ved at haste overgangen.

6. Herfra kan du begynde at udfase dine konventionelle sko stille og roligt.

Efter tre måneder skulle du gerne være kommet over i dine barfodssko på fuld tid, og endda så tilpas langsomt, at du slipper for belastningsskader.

Gode øvelser til fødderne

Fodmassage er med til at løsne fodens muskler

Massage:

Det her er én af de lette øvelser. Massage af foden er både dejligt og vigtigt for at ‘vække’ dine muskler. Du kan selv gøre det eller være så heldig at få en anden til det. Fokusér særligt på svangen.

Gå med bare fødder for at træne til barfodssko

Gå rundt med bare tæer:

Igen én af de lette øvelser, men måske også den mest effektive. Ved at gå barfodet rundt, både ude og inde, styrker du hele foden. Du opnår god forbindelse til underlaget og opnår bedre balanceevne.

Flet fingre med tæer for at træne dine fødder

Flet fingre og tæer:

Spred dine tæer ud ved at flette fingre med dem. Du bestemmer selv, om du vil vaske dem først – altså tæerne. Ved at vænne tæerne til at sprede sig mere ud, kan du øge mobiliteten og stabiliteten når du går.

Yoga for tæerne træner fødderne

Yoga for tæerne:

Det handler egentlig bare om, at du vænner dig til at bevæge og strække dine tæer og fødder gennem hele dagen. 

  • Løft og spred dine tæer
  • Prøv om du kan løfte storetåen fra gulvet uden at løfte de andre tæer fra gulvet. Tilsvarende prøv at løfte de andre tæer uden at løfte storetåen. 
  • Forsøg at løfte de tre midterste tæer, mens du holder storetå og lilletå i gulvet. 
  • Udfordring: Løft hver tå individuelt og sæt den langsomt på gulvet igen. 

Det er okay, hvis det ikke lykkedes i starten. Det kan tage noget tid at få styr på fødderne efter lang tids immobilitet.

Saml ting op med tæerne, så styrker du foden

Løfteøvelse:

Øv dig i at tage ting op fra jorden med tæerne. F.eks. Når du samler børnenes legetøj op fra gulvet. Måske er det endda en meget sjov konkurrence at lave med sine børn eller partner.

Kortfodsøvelse for at styrke fødderne

Kortfodsøvelse:

Spænd i din svang uden at krumme tæerne. Spænd og hold spændingen et stykke tid eller indtil du ikke kan mere. Start siddende og øg til stående, når du har trænet noget tid. Når du spænder korrekt, hæver midten af din fod sig en lille smule, og din fod ser kortere ud. Deraf navnet.

Stå på et ben for at styrke fødderne

Balance:

Øv dig i at stå på ét ben. Vær opmærksom på at holde vægten over hælen, så du ikke falder fremover. Hold hele foden i jorden (dine tæer skal ikke poppe op). Øv dig ofte.
Når du har opnået en god balance, kan du avancere med forskellige variationer: 

  • Stil dig som en stjerne
  • Stå på et balancebræt
  • Flyt en kettlebell (en fyldt vandflaske eller lignende) mellem dine hænder
  • Stå på alt og alle, du kan finde (som har sagt ja)

Fødderne kan styrkes og trænes ligesom alle andre dele af din krop. Det kan tage noget tid, men mange af de her øvelser er småting, du let kan implementere i din hverdag og dermed gradvist styrke dine fødder. 

God fornøjelse!