Hvordan skal barfodssko sidde?

Hvis du er ny i barfodsverdenen kan det være svært at bedømme om dine nye barfodssko sidder ordentligt. Du har måske læst om en masse regler og har fået gode råd til at vælge den rette sko, så nu er du helt i tvivl om, hvordan barfodsskoen skal sidde på din fod. 

Heldigvis er der et meget enkelt svar:

Føles det godt? Så er det nok godt.

Hvordan passer barfodsskoen?

Dine barfodssko passer hvis:

 1. Det føles rart at have dem på. De sidder til, men strammer ikke eller gør ondt nogen steder. 
 2. Der er plads over dine tæer. Dine tæer skal ikke støde ind i skoen ovenfra.
 3. Skoen er bred nok til din fod. Du føler dig ikke klemt om tæerne eller forfoden, og du kan vrikke med tæerne inden i skoen. 
 4. De sidder ordentligt fast. Du må ikke føle, at du glider rundt eller at hælen svupper. 

Gode råd til at prøve skoen på

Hvis du vil give dig selv de bedste betingelser for at sikre, at dine nye barfodssko passer til din fod, har vi et par gode råd.

 • Prøv skoene om aftenen. Her er dine fødder mest hævede og vil fylde mest. 
 • Prøv skoene på begge fødder da de kan være forskellige.
 • Prøv skoene på hårdt gulv, ikke tæppe. 
 • Hav bare tæer eller de sokker på, du normalt ville have på i disse sko.
 • Bevæg dig rundt i skoene og prøv dem på i lidt tid – indendørs.

Er barfodsskoene brede nok?

Bredden er altid svær. Særligt når man prøver at bestille nye sko og gerne vil undersøge om skoen passer på forhånd.

Du skal sørge for at stå op, når du vurderer bredden, så der kommer vægt på fødderne. Det samme hvis du skal vurdere dit barns sko.

Du skal ikke føle at dine tæer eller din forfod bliver klemt. Hvis tæerne bliver skubbet indad, kan de ikke sprede sig ordentligt ud når du går, og de får dermed ikke lov at bevæge sig optimalt.

Hvis dine sko er af læder eller andet materiale, der kan give sig, kan du overveje, om skoene måske vil have en bedre pasform, når du har gået lidt i dem. Dermed ikke sagt, at du skal købe for smalle sko, men hvis det kun drejer sig om millimeter, må du selv bedømme, om det kan være en løsning for dig. 

Generelt skal du købe sko, der passer, og ikke sko der skal ‘gås til’. 

Tjek om dit barns sko sidder rigtigt

Passer mit barns sko?

Hvis du skal finde ud af om dit barns sko passer, kan det være lidt mere besværligt. Specielt hvis barnet er for lille til selv at kunne svare dig. 

Her kan det være rart med nogle måder at teste pasformen på. 

 1. Er skoene høje nok: Tjek om der er plads nok i højden ved at stikke din lillefinger ind under pløsen. Der skal kun lige akkurat være plads. 
 2. Er skoene lange nok: Tjek om du kan have din lillefinger foran tæerne udvendigt. En gennemsnitlig lillefinger er omkring 12 mm (som er det anbefalede tillæg til barfodssko). Tjek på begge fødder. De er ikke nødvendigvis identiske. 
 3. Er skoene lange nok – en anden metode: Du kan prøve at skubbe barnets fod så langt frem i skoen, som muligt. Hvis der er plads til din lillefinger mellem barnets hæl og skoen, er de lange nok. Men der skal ikke være særligt meget mere plads, så er skoene for lange. 
 4. Tjek at skoen sidder fast på foden. Hvis den ikke gør, kan du forsøge at spænde skoen anderledes. Dog må du ikke spænde skoene så meget, at du hæmmer fodens bevægelse. Foden skal stadig kunne bevæge sig og være komfortabel.
Barfodsstrømper strømper og sokker til barfodssko

Skal jeg have sokker på i mine barfodssko?

Det bestemmer du selv – der er ingen regler. Nogle kan bedst lide at have bare tæer, og andre har det bedst med strømper på. Nogle har bare tæer om sommeren, men tager sokker på når det bliver koldt. Der er mange forskellige måder at gøre det på, og de er alle rigtige. 

Du kan dog overveje om dine strømper gør noget godt for dig. Mange helt almindelige strømper er smalle og kan måske klemme tæerne sammen. Der findes specielle barfodsstrømper eller tåstrømper, som holder tæerne adskilt og sikrer optimal bevægelsesfrihed.

Kilder

Bosenogice