De bedste begyndersko til børn – er barfodssko

Den bedste begyndersko eller prewalker til dit barn er en blød og fleksibel sko, der ikke hæmmer fodens bevægelser. Den skal sidde ordentligt fast på foden, så tæerne ikke skal på overarbejde for at holde på skoen. Sålen skal være tynd og bøjelig, så barnet kan mærke underlaget og udvikle en god balance.

Begynderskoen skal passe til foden – ikke omvendt

I virkeligheden er det bedste for barnet at være barfodet så meget som muligt, men det kan være svært at overholde i det danske klima.

Foden er en kompliceret størrelse og består blandt andet af 26 knogler og over 100 muskler, led og ligamenter, men små børns fødder er slet ikke færdigudviklede. Først sidst i teenageårene bliver den sidste brusk til knogler.

Det betyder, at den helt lille fod er meget blød og let at forme. Barnet vil ikke få ondt, hvis skoene ikke passer og trykker på foden. I stedet vil fodens knogler forme sig efter foden, og det er meget uhensigtsmæssigt.

Sko skal være tilpasset foden – ikke omvendt. 

skal der være stødabsorbering i børnesko

Skal der være stødabsorbering i en prewalker sko?

Nej, det skal der ikke. Så længe foden har plads til at udvikle sig korrekt, er den i sig selv et helt fantastisk stødabsorberende system, der ikke har brug for hjælp.

Der er selvfølgelig undtagelser med forskellige diagnoser / lidelser og mennesker, der løber langt på hård asfalt. Men for helt almindelige mennesker med almindelige liv, er det ikke et problem. Og slet ikke for små børn, hvis fødder kun lige er begyndt at udvikle sig. Deres fødder skal have de bedste forudsætninger for at vokse sig sunde og stærke, så de kan bære barnet hele livet. 

Sanseindtryk i barfodssko

Sanseindtryk og fødder

Der sidder over 200 nerveender i vores fødder, der hele tiden sender information til nervesystemet. Når vi går på jorden opfatter fødderne alle små ujævnheder og overflader og sender signaler til resten af kroppen, så vi blandt andet er i stand til at holde vores balance. 

Vestibulærsansen og den proprioceptive sans

Fødderne er, sammen med håndfladerne og munden, nogle af de mest følsomme steder på kroppen. Når babyer begynder at lave koordinerede bevægelser og bliver bevidste om deres omgivelser, er det deres vestibulære og proprioceptive sans, der sættes i spil.

Den proprioceptive sans aktiveres af tryk og bevægelse i led, muskler og bindevæv, og den fortæller hjernen hvordan kroppen er orienteret i et rum. Den vestibulære sans sørger for balance og koordinering og er konstant på arbejde, når vi går på vores fødder. 

Bare fødder er bedst

Noget af det bedste vi kan gøre for at udvikle barnets vestibulære og proprioceptive sans er at lade dem gå barfodet.

I Danmark kan det ikke altid lade sig gøre. Dels på grund af vores klima, og dels fordi det ikke er velanset i samfundet. Derfor kommer vi ofte til at putte de små uspolerede fødder ned i et par alt for tunge og klodsede sko i allerbedste mening.

Er vi uheldige kan skoene hæmme fodens naturlige udvikling og give svage og deforme fødder. Det er der naturligvis ikke nogen, der aktivt søger, og derfor skal du vælge en tynd, let og fleksibel sko som begyndersko til dit barn.

ingen svangstøtte eller fast hælkappe i barfodssko

Skal en begyndersko have svangstøtte og hælkappe?

Har et sundt ben brug for gips?

Objektivt set er det forståeligt, hvordan idéen om fast hælkappe og svangstøtte er opstået. Et barn der lige er begyndt at gå, er selvfølgelig usikkert på benene. I vores iver for at passe på barnet og hjælpe det så godt som muligt, giver vi det et par faste sko på, der støtter godt op om foden. Og det gør en forskel. Det lille barn begynder formentlig med det samme at gå mere sikkert.

Problemet opstår først senere, når foden er blevet så vant til støtten, at den ikke kan selv. En alt for fast sko begrænser fodens naturlige bevægelser og dermed fodens mulighed for at vokse sig sund og stærk. 

Sat lidt på spidsen er det egentlig arrogant af os at tænke, at foden har brug for støtte, fordi den ikke kan selv. Selvfølgelig er tusindvis af års evolution ikke slået fejl. Selvfølgelig kan foden godt selv – hvis vi giver den lov.

Skal barnets første sko være barfodssko?

Det skal vi selvfølgelig ikke bestemme, men vi kan jo godt have en holdning 🙂

Med det videnskaben fortæller os, er det eneste rigtige, at finde en så barfodsvenlig sko som muligt som barnets første sko. Om den så lige hedder noget specielt eller er af et anerkendt mærke, betyder ikke så meget.

Bare skoen er blød, fleksibel, har en tynd sål og sidder godt fast på foden. Og så er det vigtigt, at den ikke er for lille, for så bliver tæerne skubbet indad og kan på sigt give knyster og andre deformiteter af foden.

Det kan sagtens være en almindelig lædersutsko, købt i f.eks. Lidl, så længe den opfylder ovenstående kriterier. Og når man køber en billig begyndersko, har man lettere råd til at skifte den ud, når den trænger.

Hvis du alligevel har fået lyst til at læse mere om barfodssko, så kan du se mere her: 

Hvornår skal barnet have sine første par sko?

En tommelfingerregel er, at barnet først skal have sko, når det kan gå sikkert. Før det har foden brug for fuld bevægelse for at lære at gå og skal ikke hæmmes. Har man alligevel behov for beskyttelse til de små fødder, kan lette sutsko eller overtræksfutter være en god start.